Zadanei ze zbieżnością
galon: Muszę obliczyć zbadanie przebiegu zmienności funkcji:
y=e
xcosx
Przeglądałem temat krok po kroku podobne zadanie:
http://www.matematyka.pl/281113.htm
Mam problem z rozwiązaniem tego przykładu.
Prostsze przykłady robię bez problemu natomiast tu mam ogromny problem.
Jeśli ktoś by mógł rozwiązać dalej ten przykład byłbym bardzo wdzięczny.
1. Wyznaczenie dziedziny:
x ⊂ R
2. Znalezienie punktów przecięcia z osiami:
OX
0=e
xcosx
no i tu bym podzielił na 0=e
x
[tex]zostaje 0=cosx[/tex]
więc x= π*n − π/2, n⊂C
Tu nie wiem jak poprawnie zapisać współrzędne ( π*n − π/2, 0 ) ?
OY
[tex]e
0cos0=1
I dalej nie dam rady nie wiem jak się zabrać za granice i asymptoty dla takiego przykładu.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś dalej to rozwiązał(granice ,asymptoty, właściwości zwiazane z
pochodnymi) z objaśnieniem dla tego konkretnego przykładu.