| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
1− | + | − | +...− | = | + | +...+ | ||||||||
| 2 | 3 | 4 | 2n | n+1 | n+2 | 2n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
L=1− | = | ; P= | + | +...+ | ? nie jest rowne? | |||||
| 2 | 2 | 2 | 3 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
zal. ind. dla n=k: 1− | + | − | +...− | = | + | +...+ | ||||||||
| 2 | 3 | 4 | 2k | k+1 | k+2 | 2k |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
1− | + | − | +...− | = | + | +...+ | ||||||||
| 2 | 3 | 4 | 2k+2 | k+2 | k+3 | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
L=1− | + | − | +...− | + | − | =(korzystajac z zalozenia mam)= | ||||||
| 2 | 3 | 4 | 2k | 2k+1 | 2k+2) |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | +...+ | − | czy to jest dobrze? nie wiem teraz jak dojsc do | ||||
| k+1 | k+2 | 2k | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
L = | + ... + | + | − | |||||
| k+1 | 2k | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | 2 | 2 | ||||
wskazówka: | = | = | ||||
| k+1 | 2(k+1) | 2k+2 |
| 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
L= | +...+ | + | − | = | + | + | i co dalej? nie | |||||||
| 2k+2 | 2k | 2k+1 | 2k+2 | 2k+2 | 2k | 2k+1 |
| 1 | 1 | |||
wiem; po prawej stronie jest jeszcze | + | ale nie wiem jak do tego dojsc? | ||
| k+2 | k+3 |
jeszcze raz i powoli:
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
L = (1 − | + .... + | − | ) + | − | = | |||||
| 2 | 2k−1 | 2k | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= ( | + ... + | ) + | − | = | ||||
| k+1 | 2k | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
= | + ( | + ... + | + | ) − | = | |||||
| k+1 | k+2 | 2k | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | ||||||
= ( | + ... + | + | ) + | − | = | |||||
| k+2 | 2k | 2k+1 | 2k+2 | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= ( | + ... + | + | ) + | = | ||||
| k+2 | 2k | 2k+1 | 2k+2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= | + ... + | + | + | = P | ||||
| k+2 | 2k | 2k+1 | 2k+2 |
| |||||||||||||||||
sinx+sin2x+sin3x+...+sin(nx)= | |||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||
zal.ind. dla n=k: sinx+sin2x+sin3x+...+sin(kx)= | |||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||
sinx+sin2x+sin3x+...+sin[(k+1)x]= | |||||||||||||||||
|
| ||||||||||||||||
+sin[(k+1)x]= | ||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||||||||
= | |||||||||||||||||||||||
|
| (k+1)x | (k+1)x | |||||||||||||||||||
= | +2sin | *cos | = | ||||||||||||||||||
| 2 | 2 |
| kx | x | (k+1)x | ||||||||||||||
= | *(sin | +2sin | *cos | )=(*) | |||||||||||||
| 2 | 2 | 2 |
| x | (k+1)x | |||
Teraz zamienię iloczyn 2sin | *cos | na różnicę sinusów: | ||
| 2 | 2 |
| A+B | A−B | |||
sinA−sinB=2 cos | *sin | |||
| 2 | 2 |
| A−B | x | ||
= | |||
| 2 | 2 |
| A+B | (k+1)x | ||
= | po rozwiązaniu: | ||
| 2 | 2 |
| (k+2)x | kx | |||
A= | i B= | |||
| 2 | 2 |
| kx | (k+2)x | kx | ||||||||||||||
(*)= | *(sin | +sin | −sin | )= | |||||||||||||
| 2 | 2 | 2 |
| (k+2)x | ||||||||||||
= | *sin | =P | |||||||||||
| 2 |
| x | ||
nie rozumiem tylko skad sie wzielo w drugiej linijce w nawiasie 2sin | jak wyzej bylo | |
| 2 |
| (k+1)x | ||
2sin | ?a tak w ogole nie wpadlbym na to ze tam trzeba bedzie skorzystac ze wzoru na | |
| 2 |
| (k+1)x | x | |||
sin | a z mianownika sin | . | ||
| 2 | 2 |