Macierze
Bartek: Jeśli
A=[2 2]
[5 4]
B=[5 0 −6]
[1 −3 4]
C=[1 −2]
[0 −5]
[3 5]
D=[6 0 2]
[4 −4 0]
[0 3 6]
to które działania są wykonalne?:
a)2D−6A
b)3DC
c)AT BT
d)ABC
e)BT C
f)CTB+3A
g)BT CT−2D
7 cze 21:55
asdf: sprawdzaj rozmiary i sobie poradzisz
7 cze 22:00
5-latek : 1. Dodawanie lub odejmowanie macierzy jest mozliwe gdy sa jednakowych wymiarow . Sprawdz to
2. Mozenie macierzy przez macierzy przez macierz jest mozliwe tylko wtedy gdy liczba kolum 1
macierzy jest rowna liczbie wierszy drugiej macierzy . Sprawdz to .
3. Jak powstaje macierz transponowana (inaczej przestawiona ) np A
T no to zrob tak
pozostale i sprawdz.
7 cze 22:49