optymalizacja
Ewela: Mamy zbudować zbiornik o objętości 76m3 w kształcie prostopadłościanu o podstawie kwadratu.
Dno ma być zrobione z cementu, Sciana boczna z blachy o grubości 1 cm, a pokrywa górna z
blachy o grubości 0,5 cm. Koszt wylania 1m2 cementu wynosi 6 zł, koszt 1m2 blachy o gr.1 cm
=34 zł, a koszt 1m2 blachy o gr. 0,5 cm = 12 zł. Przy jakich wymiarach koszt całkowity będzie
NAJMNIEJSZY?
7 cze 17:36
Basia:
wymiary: a,a,b
a
2*b = 76
koszt = a
2*6 + 4*a*b*34 + a
2*12
podstawiamy
i mamy
| | 76 | | 136*76 | |
f(a) = 18a2 + 136a* |
| = 18a2 + |
| |
| | a2 | | a | |
a>0
no i szukasz minimum tej funkcji
7 cze 17:51