Dziedzina i zbiór wartości
nemo: Wyznaczyć Df i Zbiór wartości funkcji f(x)=ln|sinx|
Pomógłby mi ktoś?
Pozdrawiam
7 cze 17:31
nemo: Dziedzina funkcji R, ale mam problem ze zbiorem wartości.
7 cze 17:34
vitek1980: dziedzina na pewno nie R
7 cze 17:40
nemo: R\{kπ} k∊Z?
7 cze 17:43
vitek1980: Df = R−{kπ}, k − całkowite
dlatego, że sinx≠0
ZW = (−∞;0]
7 cze 17:44
nemo: a jak dojść do tego zbioru wartości?
7 cze 17:57
vitek1980: 0<|sinx|≤1 czyli ułamek ewentualnie 1
logarytm z ułamka daje wartość ujemną, a z jedynki 0
im x bliższy 0 tym logarytm bliżej −∞
7 cze 18:00
Basia:
0≤|sinx|≤1
ln|sinx| ≤ ln1 = 0
dla sinx→0+ masz ln|sinx| → −∞
7 cze 18:01
pigor: ..., możesz np. tak :
y=ln|sinx| i |sinx| ≤ 1 ⇒ |sinx|=e
y i |sinx| ≤ 1 ⇒ e
y ≤ 1 ⇒ lne
y ≤ ln1 ⇔
⇔ ylne ≤ 0 ⇔
y ≤ 0 ⇔
y∊(−∞; 0] . ...
7 cze 18:25