kombinatoryka
Pomoc: b) Ile było rzutów kostką, jeżeli możliwych wyników jest 46656?
7 cze 17:08
vitek1980:
6n = 46656
7 cze 17:51
vitek1980: n=6
7 cze 17:51
Pomoc: a jak to rozpisać? bo mam powalonego nauczyciela i mi tego nie zaliczy jak napisze n=6
7 cze 18:01
vitek1980:
niech n − ilość rzutów kostką
w pojedynczym rzucie mamy 6 możliwych wyników
Ponieważ wynik każdego rzutu nie zależy od wyniku innego rzutu, można zapisać równanie
6n = 46656, którego rozwiązaniem jest liczba n=6
7 cze 18:04
vitek1980: albo prościej:
ilość rzutów wyniki
1 6
2 6*6 = 36
3 6*6*6 = 216
itd
7 cze 18:05
Pomoc: dzieki
7 cze 18:39