przedziały funkcji
ewela: w jakich przedziałach funkcja f (x)=4e2x−4600x jest rosnąca, a w jakich malejąca
7 cze 16:00
ewela: hej jest tam ktoś? pomóżcie!
7 cze 16:04
Mila:
f (x)=4e2x−4600x
f '(x)=4*2*e2x−4600
f(x) rosnąca ⇔f '(x)>0
8e2x−4600>0 /:8
e2x−575>0⇔e2x>575
ln(e2x)>ln(575)
2x>ln(575)
x>lnp{575)
Dla x>ln(5√23) funkcja f(x)=4e2x−4600x jest rosnąca
Dla x<ln(5√23) funkcja f(x)=4e2x−4600x jest malejąca
x=ln(5√23) ma minimum,
fmin=4*e2ln√575−4600*ln(√575)
fmin=4*575−4600ln(√575)=2300(1−2ln(√575)
fmin=2300*(1−ln(575))
7 cze 18:29
ewela: Dziękuję Mila
7 cze 21:14
Mila:
7 cze 21:20