| 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | ||||||
limn→∞( | + | + | + .. + | ) = ln | ||||||
| 3n+1 | 3n+2 | 3n+3 | 3n+n | 3 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | * | ||||
| 3n+k | n | 3+kn |
| 1 | ||
jeżeli weźmiesz funkcję f(x) = | ||
| 3+x |
| 1 | 1 | 1 | ||||
0∫1 | dx = limn→+∞ ∑k=1,...,n | * | ||||
| 3+x | k | 3+1k |
| 4 | ||
L = ln(3+x) 0|1 = ln4 − ln3 = ln | ||
| 3 |
| 1 | 1 | 1 | k | |||||||||||
P = ∑k=1,...n | * | = ∑k=1,...n | * | = | ||||||||||
| k |
| k | 3+k |
| 1 | ||
∑k=1,...n | = Twojej sumie | |
| 3+k |
pozniej zadam kilka pytan, jak wroce z podrozy
| 1 | 1 | ||||||||||||
dlaczego odcinek <0;1> i skąd otrzymałaś ∑k=1n | * | ? | |||||||||||
| k |
|
| 1 | ||
a∫b f(x) dx = limn→+∞ ∑k=1....n | *f(a+kn) | |
| n |
| 1 | ||
∑k=1....n | ||
| 3n+k |
| 1 | 1 | |||
przekształcam do postaci ∑k=1...n | * | |||
| n | 3+ kn |
| 1 | ||
a pasuje <0,1> i funkcja f(x) = | ||
| 3+x |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
}; | ;.....; | ;....; | |||||
| 3+1}[n | 3+2n | 3+kn | 3+nn |
| 1 | 1 | 1 | ||||
0∫1 | dx = limn→+∞ ∑k=1...n | * | ||||
| 3+x | n | 3+kn |
| 1 | ||
równie dobrze pasuje f(x) = | na odcinku <3,4> | |
| x |
| 1 | n | |||
x1 = 3+1n i f(x1) = | = | |||
| 3+1n | 3n+1 |
| 1 | n | |||
xk = 3+kn i f(xk) = | = | |||
| 3+kn | 3n+k |
| 1 | n | |||
xn = 3+nn = 4 i f(xn) = | = | |||
| 3+nn | 3n+n |
| 1 | 1 | |||
3∫4 | dx = limn→+∞ ∑k=1,...,n | *f(xk) = | ||
| x | n |
| 1 | n | |||
limn→+∞ ∑k=1,...,n | * | = | ||
| n | 3n+k |
| 1 | ||
limn→+∞ ∑k=1,...,n | = Twoja suma | |
| 3n+k |
| 1 | ||
∫ | dx = ln|x| | |
| x |
| 1 | 4 | |||
3∫4 | dx = ln|x| 3|4 = ln4−ln3 = ln | |||
| x | 3 |

Dzieki raz
jeszcze
| n | n | n | ||||
limn→ ∞ ( | + | + ... + | ) = | |||
| n2+12 | n2+22 | n2+n2 |
| n | ||
limn→ ∞ ∑ni=1 | = | |
| n2+i2 |
| n | |||||||||||
limn→ ∞ ∑ni=1 | = | ||||||||||
|
| 1 | |||||||||||
limn→ ∞ ∑ni=1 | = | ||||||||||
|
| 1 | 1 | |||||||||||
limn→ ∞ ∑ni=1 | = | |||||||||||
| n |
|
| 1 | 1 | ||||||||||||
limn→ ∞ ∑ni=1 | * | = | |||||||||||
| n |
|
| 1 | 1 | ||||||||||||
limn→ ∞ | * ∑ni=1 | i teraz trzeba policzyć całke z: | |||||||||||
| n |
|
| 1 | ||
limn→ ∞ | = 0 | |
| n2 |
| n2 | ||
limn→ ∞ | = 1 | |
| n2 |
| i | i | |||
∑(...)f(a + | ), ale teraz te | jest do kwadratu, czyli taka bedzie całka?: | ||
| n | n |
| 1 | |||||||||
∫ | dx = ... | |||||||||
| 1+x2 |
| 1 | (1+n)(2+n)...(n+n) | |||
limn→∞ | ln | = | ||
| n | nn |
| 1 | i+n | |||
limn→∞ | ∑ni=1 ln( | ) | ||
| n | nn |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | + ... + | = | |||
| √4n2 − 12 | √4n2 − 22 | √4n2 − n2 |
| 1 | 1 | ||||||||||||
∑ni=1 | = ∑ni=1 | = | |||||||||||
| √4n2 − i2 |
|
| 1 | 1 | |||||||||||
∑ni=1 | = | |||||||||||
| n |
|
| i | ||
( | )2 → 0 | |
| n |
| i | ||
( | )2 → 1 | |
| n |
| 1 | ||||||||
∫ | dx = ...wzór jest juz mi sie nie chce liczyć − to juz dam rade | ||||||||
| √4−x2 |
| 1 | (1+n)(2+n)..(n+n) | |||
limn→∞ | * ln( | ) = | ||
| n | nn |
| 1 |
| ||||||||||||||||||
limn→∞ | * ln( | ) = | |||||||||||||||||
| n | nn |
| 1 |
| ||||||||||||||||||
limn→∞ | * ln( | ) = | |||||||||||||||||
| n | n |
| 1 |
| ||||||||||||||||||
limn→∞ | * ln( | ) = | |||||||||||||||||
| n | n |
| 1 |
| ||||||||||||
limn→∞ | * ∑ni=1 ln( | ) = | |||||||||||
| n | n |
| 1 | 1 | i | ||||
limn→∞ | * ∑ni=1 ln( | + | ) = | |||
| n | n | n2 |
| 1 | 1 | i | ||||
limn→∞ | * ∑ni=1 ln( | + | ) | |||
| n | n | n2 |
| nn(1+1n)(1+2n)* ... * (1+nn) | ||
... = lim n→∞1n ln ( | ) = | |
| nn |
sam
| 1 | i | ||
* limn→∞ ∑ni=0 ln(1+ | ) | ||
| n | n |
| 1 | ||
3∫4 | dx | |
| x |
| 1 | ||
0∫1 | dx | |
| 1+x |
|
|
| ||||||||||||||||||||||
∫ | ln(1+x) dx = ∫ | ln(x) dx = ∫ | ln(x−1) dx | |||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
przecież: | =1 | = 2 | = 3 | |||||||||||||||||||||
, czyli to samo mi wyszło
Jestem przyzwyczajony