Znajdź długości boków prostopadłościanu
Michał: Jakie powinny być długość a, szerokość b i wysokość h prostopadłościennego kontenera o
pojemności V m3 aby ilość blachy, zużytej do jego zrobienia, była najmniejsza? Podaj te
wymiary, gdy V=64 m3
7 cze 13:38
vitek1980: prostopadłościan o znanej objętości ma najmniejsze pole powierzchni, gdy jest sześcianem.
czyli a=b=h=8m
7 cze 13:41
vitek1980: sorry
4m
7 cze 13:41
Patryk: a mógłby to ktoś bardziej rozpisać, bo za takie coś dostałem 0pkt.. i w dodatku dopisałem inne
kombinacje. Dziękuje
7 cze 22:44
Mila: Patryk, Michał − to LO czy studia.
7 cze 23:18
Patryk: studia

I jeszcze jest o wannie otwartej gdzie V podane V=32m
3.. Prosze o pomoc bo to są już egzaminy
7 cze 23:34
Patryk: Na chłopski rozum to wiadomo, że 4m bok, i nawet zrobiłem inne obliczenia do porównania, ale
wiadomo, że tak nie może byc bo trzeba się wykazać "obliczeniami"..
7 cze 23:36
Mila:
| | 64 | | 64 | |
P=2ab+2ac+2bc=2ab+2a* |
| +2b* |
| |
| | ab | | ab | |
Liczysz ekstrema :
Pochodne cząstkowe:
P
aa=?
P
bb=?
Rozwiązujesz układ równań:
Dokończ
8 cze 00:01
Patryk: nie wiem czemu ale po ekstremach wychodzi mi po 0..
mógłbyś to dokonczyć?

siedzie na zadaniami kilka h i chyba mi się już rypie
8 cze 00:14
Patryk: Michał próbujesz coś? Mi nie wychodzi, cały czas ekstrema 0 wszystkie..
Dzięki za pomoc, Dobranoc
8 cze 00:57
ZKS:
a(64 − a
3) = 0
a(4 − a)(16 + 4a + a
2) = 0 ⇒ a = 4
8 cze 01:12
Patryk: Dzięki
8 cze 07:40
dpl: Witam. A czy ta wanne mogl by ktos zrobic? To jeszcze trudniejsze od kontenera. Dziekuhe
8 cze 08:22
Mila: Wanna.
V podane V=32m
3
abc=32
P(a,b,c)=ab+2a*c+2b*c
| | 32 | | 32 | |
P(a,b)=ab+2a* |
| +2b* |
| |
| | ab | | ab | |
Pochodne cząstkowe:
dokończ.
8 cze 16:14
vitek1980: no tak, zapomniałem, że na studiach nawet rzeczy oczywiste wymagają uzasadnienia
8 cze 17:06