calka trygonometryczna
Łukasz: Potrzebowałbym pomocy w obliczeniu całki :
∫dx/sinx+cosx
wiem ze jest to całka trygonometryczna i trzeba uzyc podstawienia uniwersalnego ale podstawiam
i cos nie idzie... jakby mogl ktos krok po kroku opisac to bylbym bardzo wdzieczny,,, a jutro
niestety kolokwium.... Prosze o pomoc
7 cze 13:20
pigor: ..., n to może ci zacznę online np. tak :
| | dx | | dx | | cosxdx | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | sinx+cosx | | cosx(tgx+1) | | cos2x(tgx+1) | |
| | dx | |
= | niech tgx+1= t i |
| =dt , ale (tgx+1)2= t2 ⇒ tg2x+1+2tgx= t2 ⇒ |
| | cos2x | |
| | 1 | | 1 | |
⇒ tg2x+1= t2−2tgx ⇒ |
| = t2−2(t−1) ⇒ cos2x= |
| ⇒ |
| | cos2x | | t2−2t+2 | |
| | 1 | | dt | |
⇒ cosx= |
| | = ∫ |
| = ..., a to przez części  , a poza tym |
| | √t2−2t+2 | | t(√t2−2t+2 | |
nie jest to nic ciekawego, dlatego radziłbym jednak podstawienie tg
12x=t
7 cze 14:03
Basia: da się też tak:
sinx + cosx = sinx + sin(
π2−x) = 2sin
π4*cos(x+
π4) =
√2*cos(x+
π4)
i mamy
| | 1 | | 1 | |
J = |
| ∫ |
| dx = |
| | √2 | | cos(x+π4) | |
| 1 | | cos(x+π4) | |
| ∫ |
| dx = |
| √2 | | cos2(x+π4) | |
| 1 | | cos(x+π4) | |
| ∫ |
| dx |
| √2 | | √1−sin2(x+π4) | |
t = sin(x+
π4)
dt = cos(x+
π4) dx
| | 1 | | dt | | 1 | |
J = |
| ∫ |
| = |
| *arcsint +C = |
| | √2 | | √1−t2 | | √2 | |
7 cze 15:02