Działania na potęgach
potęga ;(: Rozwiąż równania i nierówności:
a) x−2=−x−1
b) x0,5≤2−x
proszę chociaż jedno
21 wrz 13:55
Eta:
Jaka "potęga"

ja tu nie widzę potęg?
Napisz to porzadnie , jeżeli oczekujesz poprawnej odpowiedzi
21 wrz 14:25
potęga ;(: Rozwiąż równania i nierówności:
a) x−2=−x−1
b) x2≤2−x
sorki
21 wrz 14:43
Eta:
a) x −2 = −
1x , więc D= R\{0}
to:
| | x2 −2x +1 | |
|
| =0 <=> x2 −2x +1=0 <=> ( x −1)2 =0 <=> x = 1
|
| | x | |
odp: x = 1 −−− jest rozwiazaniem , bo ( x= 1) €D
zad b) to banał:
x
2 +x −2 ≤0 Δ= 9
√Δ = 3 x
1 = 1 x
2 = −2
(x −1)( x +2) ≤0 −−−− parabola ramionami skierowana do góry
+ + + + + +
−−−−−−−−−−(−2)−−−−−−−−−−(1)−−−−−−−−−−>x
− − − − −
odp: x€<−2, 1>
21 wrz 15:10
potęga ;(: a pomogła bys mi jeszcze w jednym zadaniu
21 wrz 15:15
22 wrz 16:58