styczność
AnkaEkonomia: Proszę, jeśli ktoś może to niech ratuje

1. Na płaszczyźnie jest 8 punktów z tym, że tylko 4 z nich leży na jednej prostej. ile różnych
prostych przechodzi przez te punkty?
A 23
B 44
C 52
D 82
E 120
2. Prosta normalna dla funkcji f(x)=x
3 w punkcie jej styczności z prostą y=3x−2
7 cze 11:04
wredulus_pospolitus:
1)
zadanie błędnie sformułowane −−− brak informacji, czy jakieś pozostałe 2 pkt są wspóliniowe z
którymś z tych 4pkt ... czy nie ma takiej możliwości (innymi słowy − czy będzie prosta
przechodząca przez 3 punkty)
2)
masz wzór odpowiedni ... prosta normalna = STYCZNA
7 cze 11:42
vitek1980: normalna to nie styczna, tylko prostopadła do stycznej w punkcie styczności
7 cze 13:46
AnkaEkonomia: Nasz profesor ma w zwyczaju dawać zadania błędnie sformułowane
7 cze 15:45
Basia: Wierzę;
wredus czegoś nie doczytał.
Rozumiem, że oprócz tych czterech żadne trzy nie leżą na jednej prostej.
(wynika to z treści skoro
tylko te cztery leżą na jednej prostej)
| | | |
Stąd masz | proste, bo przez każde dwa przeprowadzisz prostą |
| | |
plus 4*4 bo przez każdy z nich i każdy z tych pierwszych czterech też przeprowadzisz prostą
plus ta jedna która już jest
Razem: 6+16+1 = 23
7 cze 17:46