rozwiąż równanie
bartek: Rozwiąż równanie:
4x3+2x2−4x−2=o
4x3+2x2−4x=0+2
4x3+2x2−4x=2
dobrze zacząłem? i co dalej..
7 cze 00:20
ICSP: 1. Zauważam ze wszystkie współczynniki dzielą się przez 2 zatem
4x3 + 2x2 − 4x − 2 = 0
2x3 + x2 − 2x − 1 = 0
2x2(2x+1) −1(2x+1) = 0
potrafisz dokończyć ?
7 cze 00:26
Bogdan:
źle zacząłeś
7 cze 00:26
Eta: Niestety , ale źle
4x3+2x2−4x−2=0 /:2
2x3+x2−2x−1=0
x2(2x+1)−(2x+1)=0
(2x+1)(x2−1)=0
(2x+1)(x−1)(x+1)=0
2x+1=0 v x−1=0 v x+1=0
dokończ
7 cze 00:27
Eta:
7 cze 00:28
Bogdan:
Warto w takich sytuacjach po pogrupowaniu od razu wyłączać przed nawias liczbę przy
| | 1 | | 1 | | 1 | |
najwyższej potędze: 4x2(x + |
| ) − 4(x + |
| ) = 0 ⇒ 4(x + |
| )(x2 − 1) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 cze 00:31
pigor: ... , podziel obie strony przez 2 , to dalej np.
tak
2x
3+x
2−2x−1=0 i W(1)=0 ⇒ 2x
3−2x
2+3x
2−3x+x−1= 0 ⇔ 2x
2(x−1)+3x(x−1)+1(x−1)= 0 ⇔
⇔ (x−1) (2x
2+3x+1)= 0 i W(−1)=0 ⇒ (x−1) (2x
2+2x+x+1)= 0 ⇔ (x−1) [2x(x+1)+1(x+1)]= 0 ⇔
⇔ (x−1) (x+1) (2x+1)= 0 ⇔ x=−1 ∨ x=−1 ∨ x=−
12 ⇔
x∊{1,−1,−12} . ...
7 cze 00:34
bartek: czy ktoś lubi robić równania i nierówności? ponieważ mam kilka takich zadanek a dla mnie
nierówności to czarna magia..
7 cze 00:37
pigor: ..., lub , bo teraz jestem ...

mądrzejszy np
tak :
4x3+2x2−4x−2= 0 ⇔ 4x
3−4x + 2x
2−2= 0 ⇔ 4x(x
2−1)+2(x
2−1)= 0 ⇔
⇔ 4(x
2−1) (x+
12)= 0 ⇔ x
2−1=0 lub x+
12= 0 ⇔ |x|=1 x= −
12 ⇔
⇔
x= −1 lub
x=1 lub
x= −12 ⇔
x∊{−1,1,−12} . ...
7 cze 00:43
pigor: ja o tej porze ...

na pewno ich nie cierpię i ...

pędzikiem wolę iść spać .
7 cze 00:46