witam
Technik: Mam taki problem zaczynam dopiero się uczyć i nie wiem jak policzyć tą pochodna
cosx−x2+10
6 cze 23:30
asdf:
(cosx)' = −sinx
−(x2)' = −2x
10' = 0
jak złe argumenty cosinusa − Twój problem − nauczka na przyszlosc czytelnego zapisu
6 cze 23:34
Technik:
dobrze jest przepisane
f(x)=cosx−x
2+10
dzięki
6 cze 23:36
asdf: to na przyszlosc:
f(x) = cos(x) − x2 + 10
lub bardziej czytelnie i zgodnie z regułą:
f(x) = 10 − x2 + cosx
teraz nie masz wątpliwości co jest argumentem funkcji cosx
pierw liczby, pozniej zmienne stałe (A,B, C .... − przy calkach), pozniej funkcje wykladnicze,
nastepnie funkcje trygonometryczne/logarytmiczne itd, np.
f(x) = 3 A e−xln(4−3x)*cos(x−2)
6 cze 23:42
Nienor:
7 cze 14:17