matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną f^(^3^)
pochodna:
Oblicz pochodną trzeciego stopnia proszę o pomoc
f(x)=x
3
lnx
6 cze 23:26
Bogdan:
1
f'(x) = 3x
2
lnx + x
3
*
= 3x
2
lnx + x
2
x
1
f''(x) = 6xlnx + 3x
2
*
+ 2x = 6xlnx + 5x
x
1
f'''(x) = 6lnx + 6x*
+ 5 = 6lnx + 11
x
6 cze 23:39