pomocy
siedem: | | x | |
POMOCY muszę obliczyć monotoniczność funkcji f(x) = |
| |
| | x+1 | |
ze wzoru x1 < x2 ⇒ f(x1) <f(x2)
6 cze 23:22
Technik:

Myślę że to powinno Ci pomóc
6 cze 23:24
siedem: tylko, że ja wiem ogólnie jak to zrobić, tylko że mam problem z ułamkiem

, sprowadzam do
wspólnego i nie wiem co dalej
6 cze 23:25
Technik:
pokaż jak robisz ?
6 cze 23:25
asdf: no to pokaz gdzie masz problem, nie wpadles na to, ze jeszcze tego nie napisales?
6 cze 23:26
siedem: po sprowadzeniu do wspólnego i redukcji zosatje mi
co dalej?
Muszę udowodnic że funkcja jest rosnąca w przedziale x∊ (−
∞, −1)
6 cze 23:28
siedem: ehh, mała poprawka
6 cze 23:30
Technik: to widać z wykresu na to Ci go narysowałem
6 cze 23:35
siedem: tak, ale ja mam to wykazać i to nie może być wykres tylko zapis
6 cze 23:36
siedem: a mogę zrobić tak?
| x1−x2 | |
| <0 / pomnożyć stronami najpierw przez (1+x1) a potem (1+x2) |
| (1+x1)(1+x2) | |
zostanie x1 − x2 < 0,
x1<x2
6 cze 23:40
siedem: i w ten sposób otrzymuje założenie do twierdzenia
6 cze 23:40
Vizer:
No to widzisz, ze dla przedziału x∊(−∞, −1) mianownik będzie dodatni, co razem z dodatnim
licznikiem daje wartość większą od zera.
6 cze 23:41
Mila:
Funkcja f(x) jest rosnąca w przedziałach:
(−
∞,−1) lub (−1,
∞)
1)
x
1,x
2∊(−
∞,−1) i x
1<x
2⇔(x
1−x
2)<0
dla x∊(−
∞,−1) wyrażenie x+1<0
Badamy znak różnicy:
f(x
1)−f(x
2)
| x1 | | x2 | | x1*(x2+1)−x2*(x1+1) | |
| − |
| = |
| = |
| x1+1 | | x2+1 | | (x1+1)(x2+1) | |
| | x1*x2+x1−x2*x1−x2 | | x1−x2 | |
= |
| = |
| <0 bo |
| | (x1+1)(x2+1) | | (x1+1)(x2+1) | |
(x
1−x
2)<0 z założenia , (x
1+1)(x
2+1)>0 jako iloczyn dwóch liczb ujemnych.
Zatem funkcja f(x) jest rosnąca w przedziale (−
∞,−1)
Podobnie dowód
dla x∊(−1,
∞)
7 cze 00:03
Mila:
Popełniasz błąd , dowodząc, że założenie jest prawdziwe, wychodzisz z założenia i dochodzisz do
tezy.
Jesli dla każdego x1,x2∊D i x1<x2 zachodzi: f(x1)<f(x2) to funkcja jest rosnąca.
7 cze 00:08