( już jestem , rysuję .... chwile potrwa...
zaraz podam rozwiązanie ( cierpliwości
wyszlo mi pierwiastek z 69/4
?
V = Pp*H => V= Pp*4
Pp = a*b *sinα
z trójkąta prostokatnegoACC1 z tw Pitagorasa:
IACI2 = 81 −16 => IACI = √65
i z ΔBDD1 ; IBDI2 = 33 − 16 => IBDI = √17
z treści zad: 2a +2b = 18 => a =b = 9 => a = 9 −b , więc b€( 0,9)
rozpatrujemy podstawę ( równoległobok:
ze wzoru kosinusów mamy:
a2 +b2 −2ab*cosα= IBDI2 i a2 +b2 − 2ab*cosβ= IACI2
ponieważ β=180o −α więc cosβ= cos(180o −α) = − cosα
więc a2 +b2 −2ab*cosα= 17
a2 +b2 + 2ab*cosα= 65
dodając stronami otrzymamy:
2a2 + 2b2 = 82 /:2
to a2 +b2 = 41 i a +b = 9
rozwiazując układ tych równań otrzymasz: a = 5 cm b = 4 cm
zatem należy wyznaczyć jeszcze miarę kąta α
też ze wzorukosinusów:
| a2 +b2 − IIBDI2 | 3 | |||
cosα= | = | |||
| 2ab | 5 |
Pisałam ,że dużo liczenia
Powodzenia.

