Parzystość
bra: Zbadać parzystość funkcji:
| | x+2 | |
Nie potrafię dobrze napisać potęgi. Jest 5 do potęgi |
| . |
| | x−1 | |
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
6 cze 23:11
Bogdan:
Najpierw wyznacz dziedzinę funkcji
6 cze 23:14
bra: R\{1} ?
6 cze 23:16
Bogdan:
No to nie ma co sprawdzać, funkcja nie jest parzysta i nie jest nieparzysta (dziedzina
w przypadku parzystości lub nieparzystości musi być symetryczna względem zera, np.
gdyby dziedzina D = R \ {−1, 1} to można sprawdzać parzystość lub nieparzystość)
6 cze 23:30
bra: Dziękuję

a czy mogłabym jeszcze poprosić o pomoc w wyznaczeniu funkcji odwrotnej do tej
funkcji? Gdy funkcja nie ma w sobie potęgi potrafię to zrobić, jednak za taką nie wiem jak się
zabrać, nie wiem jak sprawdzić różnowartościowość, czy wystarczy porównać potęgi jeśli
założymy, że f(x
1)=f(x
2) ?
6 cze 23:35
Bogdan:
Zalóżmy dla x≠1 i x
1 ≠ x
2 ⇒ x
2 − x
1 ≠ 0: 5
(x1+2)/(x1−1) ≠ 5
(x2+2)/(x2−1)
| x1 + 2 | | x2 + 2 | |
| ≠ |
| ⇒ (x1 + 2)(x2 − 1) ≠ (x2 + 2)(x1 − 1) |
| x1 − 1 | | x2 − 1 | |
x
1x
2 − x
1 + 2x
2 − 2 ≠ x
1x
2 − x
2 + 2x
1 − 2 ⇒ x
2 − x
1 + 2x
2 − 2x
1 ≠ 0
(x
2 − x
1) + 2(x
2 − x
1) ≠ 0 ⇒ 3(x
2 − x
1) ≠ 0 brak sprzeczności, więc funkcja przy
dla x ≠ 1 jest równowartościowa.
Korzystamy z: b = a
k ⇒ k = log
a b
| | x + 2 | |
y = 5(x+2)/(x−1) ⇒ |
| = log5y wyznacz stąd x |
| | x − 1 | |
7 cze 00:00
bra: Dziękuję bardzo
7 cze 00:05
Bogdan:
nieładny zapis "przy dla", ma być "przy" albo "dla"
7 cze 00:06
Bogdan:
Dokończę.
x + 2 = xlog
5y − log
5y ⇒ xlog
5y − x = log
5 + 2 ⇒ x(log
5y − 1) = log
5 + 2
| | log5 x + 2 | |
Zamieniamy miejscami oznaczenia x i y: y = |
| |
| | log5 x − 1 | |
| | log5 x + 2 | |
Funkcja odwrotna f−1(x) = |
| |
| | log5 x − 1 | |
Proszę sprawdzić moje przekształcenia (wszędzie jest log
5y lub log
5x)
7 cze 00:15
bra: Dziekuję

tak się nad tym zastanawiałam, jak tu przekształcić tą potegę, a teraz już wszystko
wiem

bardzo przydatne informacje
7 cze 01:10
bra: A jeśli chodzi o takie zadanie

:
|x
3−1|<x
2+x+1
Sprawdzam sobie dwa przypadki dla x∊(−
∞,1) i dla <1,+
∞) ?
7 cze 01:12
bra: Przepraszam że tak męczę
7 cze 01:13
Bogdan:

Dla x < 1: −x
3 + 1 < x
2 + x + 1 ⇒ x
3 + x
2 + x > 0 ⇒ x(x
2 + x + 1) > 0 ⇒ x > 0
x∊(0, 1)
Dla x ≥ 1: x
3 − 1 < x
2 + x + 1 ⇒ x
3 − x
2 − x − 2 < 0 ⇒ (x − 2)(x
2 + x + 1) < 0 ⇒
x < 2
x∊<1, 2)
Odp.: x∊(0, 2)
Niebieski wykres: y = |x
3−1|, zielony: y = x
2 + x + 1
7 cze 01:27
bra: Dziękuje jeszcze raz
7 cze 01:30
pigor: ..., np. tak :
|x3−1| < x2+x+1 ⇔ |(x−1)(x
2+x+1)| < x
2+x+1 ⇔ |x−1| (x
2+x+1 − (x
2+x+1) < 0 ⇔
⇔ (x
2+x+1) |x−1| < 0 / : x
2+x+1 >0 ⇔ |x−1| <0 ⇔
x∊∅ − nierówność sprzeczna .
7 cze 01:33
pigor: ...ups, czyżbym ja sknocił , gdzie

, poczekam, może przed snem dowiem się . ...
7 cze 01:37
ICSP: pigor po drugim ⇔ włączyłeś przeniesione x2 +x + 1 do nawiasu tak jakby stało przy nim
|x−1|
|x3 −1| < x2 + x + 1 ⇔ |x−1| * (x2 + x + 1) < x2 + x + 1
ponieważ x2 + x + 1 dla każdego x jest > 0 mogę podzielić nierówność przez x2 + x + 1.
zatem :
|x−1| < 1 ⇒ x ∊ (0;2)
7 cze 01:40
pigor: ..., tak jest , u mnie błąd pod koniec powinno być
|x−1|−1 < 0 ⇔ |x−1| < 1 ⇔ −1< x−1< 1 ⇔
0 < x < 2
−−−−−
a więc dobranoc . ...
7 cze 01:42
pigor: ..., dzięki
ICSP , , teraz spokojnie mogę iść spać . ...
7 cze 01:44
pigor: ..., fajny przykład, dlatego jeszcze raz :
|x3−1| < x2+x+1 ⇔ |(x−1) (x
2+x+1)| < x
2+x+1 ⇔ |x−1| (x
2+x+1) − (x
2+x+1) < 0 ⇔
⇔ (x
2+x+1) (|x−1|−1) < 0 / : x2+x+1 >0 ∀x∊R ⇔ |x−1| −1 < 0 ⇔ |x−1| < 1 ⇔
⇔ −1 < x−1 < 1 /+1 ⇔
0 < x < 2 ⇔
x∊(0,2) . ...
7 cze 01:51