Zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej
bartek: Dana jest funkcja kwadratowa określona wzorem: f(x) = 2x2 − 5x −3.
a) Zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej
b) sporządź wykres danej funkcji f.
c) określ maksymany przedział, w którym funkcja f jest malejąca
d)oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji f oraz funkcji g opisanej wzorem gg(x)
= −5x −1.
6 cze 22:55
Beti:
a) oblicz p i q, a następnie podstaw je do wzoru: y = a(x−p)2+q
6 cze 22:57
bezendu:

jedna kratka to 1 jednostka
policz p i q
czerwona kreska to −5x−1
zielony wykres to Twoja funkcja 2x
2−5x−3
6 cze 22:58
bartek: i to już całe zadanie zrobione?
6 cze 23:47
bezendu: nie
6 cze 23:52
pigor: ..., np. tak
a) f(x)= 2x
2−5x−3= 2(x
2−
52x−
32)= 2(x
2−2*
54x+
2516−
2516−
2416=
= 2(x−
54)
2−
25+248=
2(x−54)2− 618 − postać kanoniczna ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
x∊(−∞ ; 54> − maksymalny przedział w którym f jest malejąca ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d)
f(x)= g(x) ⇔ 2x
2−5x−3= −5x−1 ⇔ 2x
2= 2 ⇔ x
2=1 ⇔ |x|=1 ⇔
⇔ x=−1 lub x=1 ⇔
x∊{−1,1} . ...
7 cze 01:03