Dodawanie wyrażeń wymiernych
lennnon: czy ktoś wytłumaczy mi skąd wziął się taki wynik a nie inny ? nie mogę za cholerę zrozumieć
odejmowania i dodawania wyrażeń wymiernych :
| x2+x−2 | | x+1 | | x2+x−2 | | (x+1)(x−3) | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x2−6x+9 | | x−3 | | (x−3)2 | | (x−3)(x−3)2 | |
| | x2+x−2+x2−3x+x−3 | | 2x2−x−5 | | 2x2−x−5 | |
|
| = |
| = |
| |
| | (x−3)2 | | (x−3)2 | | x2−6x+9 | |
6 cze 22:23
Nienor: Ogólnie:
| a | | c | | ad | | cb | | ad+bc | |
| + |
| = |
| + |
| = |
|
|
| b | | d | | bd | | bd | | bd | |
Podstwiając:
a=x
2+x−2=(x−1)(x+2)
b=x
2−6x+9
c=x+1
d=x−3
Tu jednak dla uproszczenia obliczeń można zauważyć:
Zauważ, że bd=(x−3)(x
2−2*3+3
2)=(x−3)(x−3)
2=(x−3)
3
lub, że
| x+1 | | (x+1)(x−3) | |
| = |
|
|
| x−3 | | (x−3)2 | |
a to daje: b=d, czyli tak przekształcone ułamki można dodać.
6 cze 22:32
lennnon: a jeżeli było by odejmowanie to z tego wzoru też można korzystać?
6 cze 22:39
Nienor: W środku robi się minus.
6 cze 22:41