trojkat
kasia: Dany jest trójkąt, w którym suma długości boku i wysokości opuszczonej na ten bok jest równa 8.
Funkcja f przyporządkowuje długości tego boku – pole trójkąta. Wyznacz wzór tej funkcji, jej
dziedzinę, największą wartość, oraz zbiór wartości funkcji.
6 cze 22:13
Beti: czyli tak:
a + h = 8 => h = 8 − a
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| ah = |
| a(8 − a) = 4a − |
| a2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
ponieważ y = P, więc mamy funkcję:
1
o dziedzina: a > 0 i h > 0
8 − a > 0
a < 8
zatem: D: a ∊ (0,8)
2
o wartość największa:
funkcja z zad. jest kwadratowa − jej wykresem jest parabola ramionami skierowana w dół, więc
największą wartość funkcja ta przyjmuje w wierzchołku:
| | delta | | 16 − 0 | | b | | 4 | |
w. najw. = q = − |
| = − |
| = 8 dla p = − |
| = − |
| = 4 |
| | 4a | | −2 | | 2a | | −1 | |
3
o zb. wart. to przedział (−∞,q>, więc:
ZW = (−∞,8>
6 cze 22:47
2 wrz 16:13
Janek191:
P = 184 cm
2
a − długość podstawy tego trójkąta
h = a − 7 − wysokość trójkąta
zatem
P = 0,5 a*h
0,5 a*( a − 7) = 184
a*( a −7) = 368
a
2 − 7 a − 368 = 0
Δ = (−7)
2 − 4*1*( −368) = 49 + 1472 = 1521
√Δ = 39
h = 23 − 7 = 16
Odp. a = 23 cm, h = 16 cm.
========================
Nie możemy obliczyć długości pozostałych boków, bo mamy za mało danych.
Gdyby to był trójkąt równoramienny, to
b
2 = ( 0,5 a)
2 + h
2 = 11,5
2 + 16
2 = 132,25 + 256 = 388,25
b ≈ 19,7
=======
2 wrz 22:16
jankij: Dzięki
2 wrz 23:03