Ilość ciepła
:D: Kula o m=0,5kg lecąca poziomo z v0 = 100m/s przebija nieruchomy bloczek M1 = 5kg, a następnie
wbija się w nieruchomy klocek M2 = 10kg, nadając mu prędkość v=2m/s. Oblicz ile ciepła
wytworzy się przy wbiciu kuli w boczek M2.
6 cze 22:01
Nienor: | | 1 | |
Ekulki= |
| mvo2 − energia kulki przed wbiciem się w kulkę.
|
| | 2 | |
A przypadkiem to nie ma być ciepło wytworzone na bloczku M
1
| | 1 | |
E2= |
| mv21 − energia kulki po przebiciu się przez M1
|
| | 2 | |
U=ΔE=E
kulki−E
2 − kulka zwalnia
W czasie zderzenia z M
2, z zasady zachowania pędu:
| | v(M2+m) | |
mv1=(m+M2)v ⇒ v1= |
|
|
| | m | |
| | 1 | | v2(M2+m)2 | |
U= |
| (mv2o−m |
| ) |
| | 2 | | m2 | |
6 cze 22:20
:D: Pisali bloczek M2, będzie jakaś znacząca różnica przy obliczaniu ciepła dla M1.?
Dziękuję
6 cze 23:01
Nienor: | | 1 | |
UM2=E2− |
| mv2 − ostatni czlon to energia jaką kulka ma siedząc w bloczku M2 |
| | 2 | |
6 cze 23:07
:D: Jeszcze raz dziękuję
6 cze 23:18