Wyznacz dziedzinę funkcji dla f(x)= x+7/x^2-x+5
Lightiin: f(x)= x+7/x2−x+5 −Potrzebuje wyznaczyć dziedzine funkcji. Podejmie się ktoś?
6 cze 21:45
bezendu: D=R
6 cze 21:47
Lightiin: A można było by rozpisać to zadanie? Bardzo proszę.. Jestem totalnie kiepska z matematyki i nie
trawię tego przedmiotu
6 cze 21:47
bezendu:
Δ nie potrafisz policzyć ?
6 cze 21:50
pomocy: Bezendu... nie pomyliłeś się? f(x) = x+zx2 − x + 5
x2 ≠ 0 (pamiętaj ******* nigdy nie dziel przez zero)
x≠√0
x≠0
czyli D= R\{0}
6 cze 21:53
Lightiin: no właśnie nie potrafię policzyć...

Prosiłabym o rozpisanie zadania.. bardzo proszę
6 cze 22:05
bezendu:
Δ=1
2−4*5=−19
więc D=R
6 cze 22:25
:D: Aaa... tak wygląda to równanie. Brak nawiasów mnie lekko zmylił i odczytałem to jako 7x
6 cze 23:12
bezendu:
6 cze 23:17