rozwiążcie chociaż pojedyncze przykłady, proszę
karolina: 1. Kąt padania promieni słonecznych jest równy 60stopni. Oblicz wysokość:
a) drzewa, którego cień ma długość 3m.
b) człowieka, o wzroście 1,85m
2. Oblicz wartość wyrażenia:
a) sin(315)*cos120
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tg300*ctg(330)
b) cos(240)+sin225
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tg(120)
3. Sprawdź, czy prawdziwa jest tożsamość, podaj stosowne założenia:
a) (1+cosα)(1−cosα)=sin
2α
b) 1 1 2
−−−−−−−− + −−−−−−− = −−−−−−−−−−
1+sinα 1−sinα cos
2α
c) sinα+cosα
1+ctgα = −−−−−−−−−−−−−−
sinα
4. Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, wiedząc, że:
a) ctgα = −7 i α ∊(90;190)
b) 5
sinα = −−− i α ∊(0,90)
13
te linie to kreski ułamkowe