zamiana ułamków
Mimi: Pomocy!
Rozwinięcie dziesiętne pewnego ułamka wlaściwego o mianowniku 11 ma na 444 miejscu po
przecinku cyfrę 4, a na 555 miejscu cyfrę 5. Przedstaw ten ułamek w postaci ułamka zwykłego.
21 wrz 08:51
AS: | | 50 | |
Jest to ułamek |
| = 4.545454... |
| | 11 | |
Na drugim,czwartym i każdym następnym parzystym miejscu ma cyfrę 4
a na pierwszym,trzecim i każdym następnym nieparzystym miejscu cyfrę 5.
21 wrz 10:24
Mimi: OK! Dzięki za wyjaśnienie.
21 wrz 11:19
Mimi: Widzę As, że z Ciebie tęga głowa. A może nprowadzisz mnie w podobnym zadaniu:
Dwa ułamki o jednakowych licznikach mają mianowniki równe 7 i 11. Pierwszy z nich ma na 111111
miejscu w rozwinięciu dziesiętnym taką samą cyfrę, jaką ma drugi na 777777 miejscu. Jaka cyfra
stoi na 171717171717 miejscu po przecinku w rozwinięciu sumy tych ułamków?
21 wrz 11:42
AS: Mimi,widzę że bawisz się w Pana Tawrdowskiego i zadajesz coraz to
trudniejsze zadania..
Chyba z dziedziny teorii liczb.
Po bardzo problematycznych i karkołomnych sztuczkach uzyskałem 0
ale to bardzo wątpliwy wynik.
A co do tej tęgiej głowy to trochę ponad tabliczkę mnożenia.
21 wrz 15:27
Mimi: Nie, to nie teoria liczb, lecz gimnazjum − profil rozszerzony.
Ale i tak dużo As mi pomogłeś.
21 wrz 18:42
AS: Podaję wyniki moich dociekań − ale przyjmij z pewną ostrożnością,może być nie tak.
Podaję rozwinięcia dziesiętne ułamków 1/7 ... 9/7 i 1/11.... 9/11
1/7 = 0.142857 1/11 = 0.090909
2/7 = 0.285714 2/11 = 0.181818
3/7 = 0.428571 3/11 = 0.272727
4/7 = 0.571428 4/11 = 0.363636
5/7 = 0.714285 5/11 = 0.454545
6/7 = 0.857142 6/11 = 0.545454
7/7 = 1.000000 7/11 = 0.636363
8/7 = 1.142857 8/11 = 0.727272
9/7 = 1.285714 9/11 = 0.818181
W przypadku ułamka o mianowniku 7 wynikiem dzielenia jest liczba okresowa
o okresie 6−cyfrowym
Na odcinku 1111111 tych okresów będzie 111111/6 = 18518 i reszta 3
Oznacza to,że wystarczy analizować trzecią cyfrę w pierwszym okresie
W przypadku ułamka o mianowniku 11 wynikiem dzielenia jest liczba okresowa
o okresie 2−cyfrowym
Na odcinku 777777 tych okresów będzie 777777/2 = 388888 i reszta 1
Oznacza to,że wystarczy analizować pierwszą cyfrę w pierwszym okresie
Porównując rozwinięcia dziesiętne obu ułamków tylko 4 wchodzi w rachubę
gdyż ułamek 5/7 na trzecim miejscu posiada cyftrę 4 a ułamek 5/11 na pierwszym miejscu 4.
| | 4 | | 4 | | 72 | |
Suma ułamków 4/7 i 4/11 wynosi |
| + |
| = |
| |
| | 7 | | 11 | | 77 | |
Watość ułamka
Jest to ułamek okresowy o okresie 6 cyfr.
Na odcinku 171717171717 tych okresów będzie 171717171717/6 = 28617952 reszta 1
Oznacza to,żw szukaną liczbą jest pierwsza cyfra ułamka 72/77 czyli 9
22 wrz 09:48
Mimi: Widzę, że to zadanie nie dawało Ci spokoju. Storotne dzięki za wyjaśnienie. Muszę na spokojnie
to rozwiązanie sobie przmyśleć.
22 wrz 11:40
Mimi: As, jestem po analizie Twojego rozwiązania. Nie wiem dlaczego sumujesz 47 i 411
a nie 57 i 511. Poza tym resztę ogarniam.
22 wrz 12:52
AS: A dlaczego 5 skoro wspólną cyfrą jest 4
22 wrz 14:07
Mimi: Tak, zgadzam się, Chociaż na początku wydawało mi się że należy sumować ułamki, w rozwinięciach
których znajduje sie cyfra 4.
22 wrz 14:18
AS: Tak,ale nie wykluczam możliwości że Ty masz rację.
To kwestia interpretacji.
| | 5 | | 5 | | 13 | |
Tylko że |
| + |
| = 1 |
| a więc zawiera całość |
| | 7 | | 11 | | 77 | |
choć nie jest to dowodem przeciw.
Musisz to już w klasie z uczącym przedyskutować gdzie jest prawda.
22 wrz 14:38
AS: Po przemyśleniu skłaniam się przyznać Tobie rację, 4 jest elementem
rozwinięcia ułamka a nie samego ułamka.
| | 13 | |
Tym ułamkiem po zsumowaniu jest 1 |
| a pierwszą cyfrą |
| | 77 | |
po rozwinięciu jest 1.
Niemniej przedyskutuj to w klasie.
22 wrz 14:51
Zuźka: 1.Oblicz:
7 całych i 1/2 * 2 całe 3/5
2,89 * 6,9
4 całe 4/5 : 1 całą 5/7
59,596:6,34
1,6 − (1 cała 3/5 + 4/5 * 0,625) : 0,2
Proszę o pomoc
8 sty 09:28