Całkowanie
Marcin: Jaki parametr t do całki : x4 * √4x2 +11 dx =
6 cze 21:14
Marcin: Jakieś pomysły?
7 cze 00:54
Vizer: Muszę przyznać, że ciężka sprawa
7 cze 01:12
Marcin: No delikatnie mówiąc
7 cze 01:21
asdf: można zrobić taki myk?
∫x
4 *
√4x2 + 11 dx = ∫x
3 *
√x2(4x2 + 11) dx =
| | t = 4x4 | |
∫x3 * √4x4 + 11x2) dx = | |
| | = |
| | dt = 12x3dx | |
| 1 | | 1 | |
| ∫√4x4 + 11x2) 12x3dx = |
| ∫√t + 11√t dt |
| 12 | | 12 | |
i tak policzyć? nie wiem − pierwszy raz widzę taką całke
7 cze 01:21
asdf: | | 11 | |
tam w nawiasie powinno byc |
| √t |
| | 4 | |
7 cze 01:24
Marcin: Jeżeli to coś da to zapodaje wynik : 110 (4x2 +11) 54 + C
7 cze 01:26
asdf: brawo..bez komentarza...
ta całka nie powinna wyglądać tak?:
∫x * (4x2+11)1/4 dx?, wtedy t = 4x2+11 i to juz jest banalna całka..
7 cze 01:28
Marcin: Nie, dobrze przepisałem w pierwszym poście.
7 cze 01:44
7 cze 01:52
7 cze 01:53
Marcin: Kurde sory w skrypcie jest tak zlany tekst ale rzeczywiście x jest pierwszego stopnia. Jeszcze
raz sory i dzięki za poświęcony czas!
7 cze 01:58