Funkcje trygonometryczne
THIRTEEN [13]: Wiedząc że tgα + ctgα = 4, oblicz:
a) |tgα − ctgα|
b) tg2α + ctg2α
c) tg3α + ctg3α
d) tg4α + ctg4α
6 cze 21:11
6 cze 21:24
Nienor: c) (tgα+ctgα)(tg
2α+ctg
2α−1)
d) (tg
2α+ctg
2α)
2−2
6 cze 21:29
ICSP: tgx + ctgx = 4
tg2x + 2tgx ctgx + ctg2x = 16 (patrz b)
tg2x − 2tgx ctgx + ctg2x = 16 − 4tgx ctgx
(tgx − ctgx)2 = 16 − 4
(tgx − ctgx)2 = 12
a) |tgx − ctgx| = 2√3
b) tg2x + ctg2x = 16 − 2tgxctgx = 16 − 2 = 14 (przyda się do d)
c)tg3x + ctg3x = (tgx + ctgx)(tg2x + ctg2x − tgx * ctgx) = 16 *(14 −1) = 16 * 13 = ...
d) tg4x + ctg4x = (tg2x + ctg2x)2 − 2(tgx*ctgx)2 = (tg2x + ctg2)2 − 2 = 142 − 2 = ...
6 cze 21:30
Eta:
tgα*ctgα=1
a) |tgα−ctgα|= (tgα−ctgα)2= tg2α−2tgα*ctgα+ctg2α= ..........
b)tg2α+2tgα*ctgα+ctg2α= 16 ⇒ tg2α+ctg2α= 16−2= 14
c) tg3α+ctg3α= (tgα+ctgα)(tg2α− tgα*ctgα+ctg2α)=.........
d) tg4α+ctg4α= ( tg2α+ctg2α)2−2tg2α*ctg2α= 142−2=.........
6 cze 21:31
pigor: ,..., otóż np. tak :
tgα + ctgα = 4 i tgα*ctgα= 1 ⇒ (*)
ctgα=4−tgα i tgα(4−tgα)=1 ⇒ tg
2α−4tgα+1=0 ⇔
⇔ tg
2α−4tgα+4= 3 ⇔ (tgα−2)
2= 3 ⇔ |tgα−2|=
√3 ⇒ tgα−2= −
√3 lub tgα−2=
√3stąd
i z (*) (
tgα= 2−√3 i ctgα= 2+√3)
lub (
tgα= 2+√3 i ctgα= 2−√3)
no
to ja dam już sobie z tym spokój, a ty ... "inteligentnie" obliczaj przykłady a) ... d)...
6 cze 21:31
Eta:
6 cze 21:32
Bogdan:
Dorzucę takie rozwiązanie (pomijam zapis założeń):
| | sinα | | cosα | | sin2α + cos2α | |
tgα + ctgα = 4 ⇒ |
| + |
| = 4 ⇒ |
| = 4 |
| | cosα | | sinα | | sinα cosα | |
| 1 | | 1 | |
| = 4 ⇒ 1 = 2*2sinα cosα ⇒ sin2α = |
| ⇒ 2α = ... ⇒ α = ... |
| sinα cosα | | 2 | |
6 cze 21:34
pigor: ..., oj , ...
Eta ,
Eta , ale rozśmieszyłaś mnie i już sobie znikam,
bo za dużo i za długo jak na dziś mnie tu i teraz . ...
6 cze 21:38
Eta:
6 cze 21:42