matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
procent z liczby x
kabemi :
Jeżeli liczba x stanowi 40% dodatniej liczby y, to liczba y jest większa od liczby x o:
6 cze 21:02
vitek1980:
x = 0,4y |:0,4
10
x = y
4
y = 2,5x czyli y =250%x więc jest większe od x o 150%
6 cze 21:20