matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną trzeciego stopnia
Marcin:
Oblicz pochodną trzeciego stopnia f
3
(
x
)
f(x)= x
3
lnx
6 cze 21:02
Mila:
1
f'=3x
2
lnx+x
3
*
=3x
2
lnx+x
2
x
1
f ''=(3x
2
lnx+x
2
)'=6x*lnx+3x
2
*
+2x=6xlnx+3x+2x=6xlnx+5x
x
1
f '''=(6xlnx+5x)'=6lnx+6x*
+5=6lnx+6+5=6lnx+11
x
6 cze 23:20