trapez, prostokąt
kabemi : 1. W trapezie równoramiennym przekątna d tworzy z dłuższa podstawą kąt a . Wykaż, że pole tego
trapezu jest równe d 2 sina cosa .
2.W dwóch szkołach wybudowano prostokątne baseny. W pierwszej z nich powierzchnia basenu wynosi
250 m2, w drugiej zaś jest o 110 m2 większa, a boki prostokąta odpowiednio dłuższe o 2 m na
szerokości i o 5 m na długości basenu. Oblicz wymiary basenów w obu szkołach.
6 cze 20:53
krystek:

I teraz pomyśl !
6 cze 21:30
Eta:
| |AE | |
| = cosα ⇒ |AE|= d*cosα |
| d | |
| |CE| | |
| = sinα ⇒ |CE|= d*sinα |
| d | |
to: P= ............... = d
2sinα*cosα
6 cze 21:38
Eta:
Witaj
krystek 
Sorry, ale nie widziałam wcześniej Twojego wpisu
6 cze 21:39
5-latek : zadnie nr2
x−−−dlugosc basenu 1 szkoly
y −−−szerokosc basenu 1 szkoly
(x+5) dlugosc baseny 2 szkoly
(y+2)−− szerokoc basenu 2 szkoly
Czyli { x*y=250
{(x+5)(y+2)=250+110 rozwiaz ten uklad i pamietaj o jednostach
6 cze 22:02
5-latek : Zapomnialem napisac ze x >0 i y>0 bo moga sie doczepic choc to oczywiste
6 cze 22:35
kabemi: dziękuję
6 cze 22:39