Trapez równoramienny
Żabka: Oblicz długość podstaw trapezu równoramiennego o polu 8√2, w którym przekątna jest trzy razy
dłuższa od wysokości, a ramię ma długość 4.
6 cze 20:46
Janek191:
Mamy trapez ABCD.
a = I AB I, b = I CD I, c = I AD I = I BC I = 4
oraz
h = I CE I
I AC I = 3 h
P = 8√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Niech I AE I = x i I EB I = y i x + y = a
Z tw. Pitagorasa mamy
x2 + h2 = ( 3 h)2
y2 + h2 = c2 = 16 ⇒ y2 = c2 − h2
oraz
P = x*h = 8√2
zatem
x2 = 9 h2 − h2 = 8 h2 ⇒ x = 2 √2 h
czyli
2 √2 h* h = 8 √2 / : 2 √2
h2 = 4
h = 2
=====
x*2 = 8 √2 ⇒ x = 4 √2
y2 = c2 − h2 = 16 − 4 = 12 = 4*3 ⇒ y = 2 √3
a = I AB I = x + y = 4 √2 + 2 √3
b = x − y = 4 √2 − 2 √3
Odp. a = 2*( 2 √2 + √3), b = 2*( 2 √2 − √3)
========================================
6 cze 21:46
Eta:
| a+b | |
| = 2√2h to P= 2√2h*h= 8√2 ⇒ h2=4 ⇒ h=2 |
| 2 | |
to a+b= 2
√2h= 8
√2 i w
2= 4
2−h
2 ⇒ w
2=12 ⇒
w=2
√3
to a−b= 4
√3
+ −−−−−−−−−−−−−
2a= 8
√2+4
√3 ⇒ a= 2(2
√2+
√3)
b= 8
√2−4
√2−2
√3 ⇒ b= 2(2
√2−
√3)
6 cze 22:25