Trójkąt równoramienny
Jolka: Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny jest 4 razy krótsze od wysokości opuszczonej
na podstawę. Oblicz pole tego trójkąta.
6 cze 20:42
Bogdan:
| | 2a + 2b | |
Pole trójkąta P = a*4r oraz P = |
| *r, a > 0, b > 0, r > 0 |
| | 2 | |
4ar = (a + b)*r ⇒ 4a = a + b ⇒ b = 3a
a
2 + (4r)
2 = (3a)
2 ⇒ a
2 + 16r
2 = 9a
2 ⇒ 8a
2 = 16r
2 ⇒ a = r
√2
P = 4ar = 4*r
√2*4 = 16r
√2
6 cze 21:22
Eta:
Malutki
chochlik
P= 4ar= 4*r
√2*
r = 4r
2√2 [j
2]
Pozdrawiam
Bogdanie
6 cze 23:24