Wykaż że równość jest prawdziwa.
Rafał144: Wykaż że równość jest prawdziwa.
6 cze 20:41
Rafał144: muszę to mieć na jutro : /
PLIS

!
6 cze 20:47
Bogdan:
22 + 12√2 = (3√2 + 2)2
6 cze 20:54
Rafał144: robiłem tak ... tylko mi ten √6 przeszkadza ciągle i nie wiem jak go sie pozbyć
6 cze 20:55
Rafał144: | | √6 | |
poza tym uzyskuje 1 wzór (a−b)2 a drugi (a+b)2 .... mnożyłem też na przez |
| . |
| | {p6} | |
Bezskutecznie
6 cze 20:58
Bogdan:
√ (3√2 + 2)2 = |3√2 + 2| = 3√2 + 2
(3√2 − 2)*(3√2 + 2) = 14 ≠ √6, podana równość nie jest prawdziwa
6 cze 21:09