Jak rozwiązać to zadanie ?
Agnieszka: Jak zrobic to zadanie ? Wytłumaczyłby mi to Ktoś ? Proszee
Oblicz pole trójkąta ABC ograniczonego prostą k : y = x + 4 i osiami układu współrzednych.
Podaj równanie prostej l równoległej do prostej k, takiej ze trójkat ograniczony prosta l i
osiami układu współrzednych ma pole:
a). dziewięciokrotnie większe od pola trójkata ABC
b). dwukrotnie większe od pola trójkata ABC
20 wrz 23:58
AS:

Dla x = 0 y =4
Dla y = 0 x = −4
| | 1 | | 1 | |
Pole ΔOAB = |
| *|OA|*|OB| = |
| *4*4 = 8 |
| | 2 | | 2 | |
****
m
2 = 144 ⇒ m = ±12
Równanie prostej: y = x + 12 lub y = x − 12
*****
n
2 = 32 ⇒ n = ±4*
√2
Równanie prostej: y = x + 4*
√2 lub y = x − 4*
√2
21 wrz 12:44