matematykaszkolna.pl
Wektory cyprus: Wyliczyć wektory przyspieszenia stycznego i normalnego r(t)= 12*t2*i − t2*k. Jeśli można to nie sam wynik, a z wyjaśnieniem emotka
6 cze 20:06
cyprus: Sam tok rozwiązania też może być, jeżeli nie chcecie pisać rozwiązania emotka
6 cze 20:14
cyprus: ?
6 cze 20:25
cyprus: Jakiś chętny się znajdzie?
6 cze 20:42
Nienor: W czym problem
6 cze 21:22
cyprus: mam wyliczony wektor v v = dr/dt = ti − 2tk to jest dobrze? Jeżeli tak, to co dalej ? Przyspieszenie styczne to ar=dv/dt czyli.. tu podstawiam sobie za v to co mi wyszło u góry i liczę tak z różniczki? Przyspieszenie normalne to: an=a2−a2r ? ? ?
6 cze 21:45
cyprus: Jeżeli dobrze napisałem wzór na ar to będzie się to równać i−2k? a = x2+y2 = ?
6 cze 21:48
Nienor: Zmienię trochę twój zapis na równoważny (wolę go ) Pogrubienie oznacza wektory. Zauważ, że przyśpieszenie zarówno styczne jak i normalne mają jedną składową, więc bardziej mówi się o ich długości. (Swoją drogą wiesz w ogóle co to są za przyśpieszenia )
 1 
r(t)=[

t2,−t2]
 2 
 d 1 d 
Wtedy v(t)=[

(

t2),

(−t2)]=[t,−2t]
 dt 2 dt 
 d|v| 
astyczne=

dt 
 v2 
anormalne=

ρ 
ale, że nie znamy promienia krzywizny (którego równanie jest baaardzo nieładne) Wiemy natomiast, że:
 dt d(−2t) 
a=[

,

]=[1,−2]
 dt dt 
a=1+4=5=a2styczne+a2normalne
6 cze 22:11
:D: Czy a które wszyło Ci [1; −2] nie astyczne ? ? Jak nie spojrzeć wykonujesz dla a dokładnie to samo równanie co dla as ?
6 cze 23:10
:D: Czy a które wszyło Ci [1; −2] to nie jest astyczne ? ?
6 cze 23:11
Nienor: Nie, astyczne jest przyłożone do prędkości, ono nie zmienia kierunku działania prędkości Tylko wartość, a wartość wektora to jego długość.
7 cze 14:22