Wektory
cyprus: Wyliczyć wektory przyspieszenia stycznego i normalnego r(t)=
12*t
2*i − t
2*k.
Jeśli można to nie sam wynik, a z wyjaśnieniem
6 cze 20:06
cyprus: Sam tok rozwiązania też może być, jeżeli nie chcecie pisać rozwiązania
6 cze 20:14
cyprus: ?
6 cze 20:25
cyprus: Jakiś chętny się znajdzie?
6 cze 20:42
Nienor: W czym problem
6 cze 21:22
cyprus: mam wyliczony wektor v
v = dr/dt = ti − 2tk to jest dobrze?
Jeżeli tak, to co dalej ?
Przyspieszenie styczne to ar=dv/dt czyli.. tu podstawiam sobie za v to co mi wyszło u góry i
liczę tak z różniczki?
Przyspieszenie normalne to: an=√a2−a2r ? ? ?
6 cze 21:45
cyprus: Jeżeli dobrze napisałem wzór na ar to będzie się to równać i−2k?
a = √x2+y2 = ?
6 cze 21:48
Nienor: Zmienię trochę twój zapis na równoważny (wolę go

)
Pogrubienie oznacza wektory. Zauważ, że przyśpieszenie zarówno styczne jak i normalne mają
jedną składową, więc bardziej mówi się o ich długości. (Swoją drogą wiesz w ogóle co to są za
przyśpieszenia

)
| | d | | 1 | | d | |
Wtedy v(t)=[ |
| ( |
| t2), |
| (−t2)]=[t,−2t]
|
| | dt | | 2 | | dt | |
ale, że nie znamy promienia krzywizny (którego równanie jest baaardzo nieładne)
Wiemy natomiast, że:
| | dt | | d(−2t) | |
a=[ |
| , |
| ]=[1,−2]
|
| | dt | | dt | |
a=
√1+4=
√5=
√a2styczne+a2normalne
6 cze 22:11
:D: Czy a które wszyło Ci [1; −2] nie astyczne ? ?
Jak nie spojrzeć wykonujesz dla a dokładnie to samo równanie co dla as ?
6 cze 23:10
:D: Czy a które wszyło Ci [1; −2] to nie jest astyczne ? ?
6 cze 23:11
Nienor: Nie,
astyczne jest przyłożone do prędkości, ono nie zmienia kierunku działania
prędkości

Tylko wartość, a wartość wektora to jego długość.
7 cze 14:22