matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
ciekawski:
Oblicz pole trapezu prostokątnego o podstawach 15cm i 9cm. Kąt rozwarty ma miarę 150 st.
h
t
r
a
p
e
z
u
√
3
=6
4
h
t
r
a
p
e
z
u
=8
√
3
P=96 j
2
Dobrze?
6 cze 20:04
irena_1:
α=60
0
6
h=
=2
√
3
√
3
15+9
P=
*2
√
3
=24
√
3
2
6 cze 20:08