Naszkicuj wykres funkcji f(x)=(x-1)^2
Kott: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=(x−1)2
Mam tu zastosować przesunięcie równolegle.
6 cze 19:58
Aga1.: wykres y=x2 przesuń o 1 jednostkę w prawo
6 cze 20:02
bezendu:

niebieski to y=x
2
czerwony to y=(x−1)
2
6 cze 20:07
Kott: Dziękuję wam bardzo

Jeszcze chciałabym się dopytać: czyli przy takiej funkcji przesunięcie stosuje się tak samo jak
przy funkcji, która nie jest podniesiona do kwadratu, tylko funkcję x podnosi się do kwadratu?
6 cze 20:21
Mila:

1) Jeżeli mamy funkcję: f(x) to przesunięciu wykresu o wektor [a,b] nowa funkcja ma wzór:
f(x−a)+b.
Zatem:
dana funkcja:
f(x)=x
2 po przesunięciu wykresu o wektor [1,0] masz wzór nowej funkcji:
y=f(x−1)+0⇔
y=(x−1)
2
2) dana funkcja : f(x)=x
2 po przesunięciu o wektor [2,1]
otrzymasz nowy wykres , a wzór jest taki:
g(x)=(x−2)
2+1⇔
g(x)=x
2−4x+4+1
g(x)=x
2−4x+5
6 cze 20:33
Kott: A już mi się rozjaśniło. Dziękuję bardzo Mila
6 cze 21:03
Mila:
6 cze 21:05