matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdz wspolczynnik a i b
Paucia:
Wyznacz współczynniki a i b dla których wielomiany P(x)= (x
2
− 2)
2
i Q(x)= x
4
+ (a+5) +bx
2
+4 są równe
6 cze 19:54
irena_1:
P(x)=(x
2
−2)
2
=x
4
−4x
2
+4 Q(x)=x
4
+(a+5)x
3
+bx
2
+4 a+5=0 a=−5 b=−4
6 cze 19:59