pomocy granistosłup
Sunortas: Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest o 65% mniejsze od jego pola
powierzchni całkowitej. Jaką wysokość ma ten graniastosłup jeżeli wiadomo, że jego pole
powierzchni całkowitej jest równe 140 cm2?
6 cze 19:40
irena_1:
a− krawędź podstawy
h− wysokość ściany bocznej
H− wysokość ostrosłupa
P
p=a
2=35%*140=0,35*140=49
a=7cm
P
b=140−49=91cm
2
14h=91
| | 13 | | 7 | | 169−49 | | 120 | |
H2=( |
| )2−( |
| )2= |
| = |
| =30 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
H=
√30cm
6 cze 19:47
Sunortas: Dostępne są 4 odpowiedzi :
A). 7 cm
B). 2 cm
C). 2,25 cm
D). 1,5 cm
Z czego odpowiedz D jest prawidłowa to jak to zrobić ? Bo coś mi tu nie pasuje..
6 cze 20:00
Sunortas: ?
10 cze 17:19
dero2005:
P
b = 140−2*49 = 42
P
b = 4*a*h = 42
10 cze 17:24