Iloczyn wektorowy i kąt
pumba: Są dane 3 wektory a= −i; b= i+j; c=i−k, wyliczyć kąt(a x b; c) [a x b − iloczyn wektorowy].
Liczę:
a= [−1;0;0] b=[1;1;0] c= [1;0;−1]
axb z wyznacznika macierzy i dostaję wynik [0;0;−1] i co dalej?
6 cze 19:37
pumba: Nikt nie pomoże?
6 cze 19:52
pigor: ..., czyli
możesz np. z iloczynu skalarnego niech a x b= d
| | d o c | | [0,0,−1] o [1,0,−1] | | 1 | |
cosα= |
| = |
| = |
| ⇒ α= 45o . ...  |
| | |d|*|c| | | √1*√2 | | √2 | |
6 cze 19:54
pumba: Dziękuję bardzo
6 cze 19:56