ciagi
ala: Trzy liczby x,y,z, ktorych suma wynosi 24, tworza ciag arytmetyczny. liczby x−1, y i z+5,
tworza ciag geometryczny. znajdz liczby x,y i z
6 cze 19:14
irena_1:
x+y+z=24
x+z=2y
2y+y=24
y=8
x+z=16
z=x−16
(x−1)(z+5)=y
2
(x−1)(21−x)=64
21x−x
2−21x+x=64
x
2−22x+85=0
Δ=484−340=144
| | 22−12 | | 22+12 | |
x1= |
| =5 lub x2= |
| =17 |
| | 2 | | 2 | |
x=5, y=8, z=11 lub x=17, y=8, z=−1
6 cze 19:52
ala: 6 linijka twoich obliczen, nie powinno byc z=2y−x? czyli z=16−x
6 cze 20:07
ala: ?
6 cze 20:21
ala: pomoze ktos?
6 cze 20:26