W trójkącie abc dane są
karola: W trójkącie ABC dane są |BC|=a, |AC|=b, miara kąta ACB wynosi 120 stopni. Oblicz długość
dwusiecznej CD.
6 cze 18:52
Aga1.:

α=60
0
Oblicz c=AB z twierdzenia cosinusów w trójkącie ABC
Z proporcji wylicz x
I skorzystaj jeszcze raz z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ADC wyliczając y.
6 cze 20:01
karola: dziękuję
6 cze 20:17
pigor: ... lub np. tak : z własności dwusiecznej α=
12*120
o= 60
o , więc z równania pól :
PΔACD+PΔBDC= PΔABC ⇔
| | 1 | |
⇔ 12bysin60o+ |
| aysin60o= 12absin120o ⇔ |
| | 2 | |
⇔ bysin60
o+aysin60
o= ab*2sin60
ocos60
o / :sin60
o ⇔ by+ay= 2ab sin30
o ⇔
| | ab | |
⇔ y(a+b)= ab ⇔ y= |
| − szukana długość dwusiecznej − ciekawa, bo |
| | a+b | |
jest to połowa średniej harmonicznej długości boków a i b . ...
6 cze 20:35