suma miar katow wewnetrznych
mart: Pewien wielokąt ma 135 przekatnych. Oblicz sume miar katow wewnetrznych
6 cze 18:48
vitek1980: musisz ustalić ile wierzchołków ma ten wielokąt.
jeśli n − ilość wierzchołków, to suma miar wyraża się wzorem (n−2)*180stopni
| | n(n−1) | |
ilość przekątnych n−kąta można zapisać w postaci |
| −n |
| | 2 | |
| | n(n−1) | |
więc trzeba rozwiązać równanie |
| −n=135 dla n∊N a potem policzyć sumę miar |
| | 2 | |
dasz radę?
6 cze 18:56
mart: A mógłbyś mi pokazać jak obliczyć n ze wzoru
Pn= U{n (n−3)} {2}
6 cze 19:05
mart: Pn= n (n − 3)2
6 cze 19:07
Mateusz:
2Pn=n(n−3) dzieląc prze to co stoi przy n co otrzymasz?
6 cze 19:43
vitek1980:
n(n−1)−2n=270
n
2−3n−270=0 i n∊N
Δ=9+4*270=1089,
√Δ=33
| | 3−33 | | −30 | |
n1 = |
| = |
| =−15 nie spełnia założenia, że n∊N |
| | 2 | | 2 | |
czyli wielokąt ma 18 wierzchołków.
Suma miar kątów: (18−2)*180 st = ...
6 cze 21:10