Górna podstawa trapezu
mania: Górna podstawa trapezu jest o 40% krótsza od dolnej podstawy, a pole trapezu wynosi 112 cm2.
Oblicz pole trójkąta dobudowanego do trapezu przez przedłużenie boków nierównoległych
6 cze 18:11
Mila:

P
trapezu=112 cm
2
P
ΔDCS=x
b=a−0,4a=0,6a
| | b | |
ΔDCS∼ΔABS (cecha kkk) w skali k= |
| =0,6 |
| | a | |
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
x=0,36x+0,36*112
0,64x=0,36*112
x=63
spr
| 63 | | 63 | |
| = |
| =0,36=(0,6)2 |
| 63+112 | | 175 | |
6 cze 23:46