Mały problem z zamianą jednostek (bary na Paskale)
rusterumpe: W tabeli mam podane pewne wielkości w 106 bara i mam zamienić je na Paskale. Normalnie nie
miałbym problemów, ale to 106 jakoś mi przeszkadza.
6 cze 17:34
Mateusz:
106 to inaczej 1000000
6 cze 18:04
rusterumpe: To wiem. Czyli jeśli mam 0,07 106 bara, to po zamianie na Paskale będę miał 7*109 Pa?
6 cze 18:24
Nienor: 1bar = 105 Pa
0,07 bara = 7*103 Pa
0,07*106 bara = 7*103*106 pa=7*109 Pa
6 cze 18:27
rusterumpe: Możecie mi jeszcze powiedzieć, czy przy zamianie √bar/(kg*m3) powinno wyjść √105 ms?
(w pierwszym pierwiastku nie użyłem ułamka, bo byłoby to jeszcze mniej czytelne, niż teraz)
6 cze 18:44
Nienor: | √105 Pa | | | | kgm3 | |
| =√105 |
| =√105√ |
| =
|
| √kgm3 | | √kgm3 | | kgms2 | |
6 cze 19:16