Indukcja
Równina: Proszę o pomoc

Indukcja matematyczna
⋀ [6|(n
3−n)]
n∊N
Dlaczego n
o=0 a nie 1
6 cze 17:01
Use: zalezy, jak przyjmiesz ze 0 to liczba naturalna to n0=0
6 cze 17:05
Równina: a można przyjąć 1
6 cze 17:16
Równina: Może napiszę:
Rozważmy jeszcze jedno twierdzenie:⋀ [6|(n3−n)], gdzie symbol a|b oznacza, że a jest
dzielnikiem b.
n∊N
W tym przypadku no=0
6 cze 17:18
Równina:
6 cze 17:38
Use: generalnie slownie znaczy to tyle ze liczba 6 dzieli to wyrazenie (n
3−n) dla kazdego n
nalezacego do liczb naturalnych
roznie sie podaje czasami zero jest w liczbach naturalnych a czasami nie ale zobacz , zastanow
sie co to znaczy ze liczba 6 dzieli jakas inna liczbe
| | x | |
znaczyu to tyle ze |
| =y ⇔ y*6=x czyli musi istniec takie y zeby 6 * x=y i jezeli x to 0 |
| | 6 | |
to y tez musi byc zero
| | x | |
tutaj tez wyjasnia sie sprawa z tym dlaczego nie mozna dzielic przez 0 bo zobacz |
| =y ⇔ |
| | 0 | |
0*y=x jezeli x to bedzie np liczban 2 to nie istnieje taki igrek ktory da nam przy mnozeniu
przez zero liczbe 2 ale to tak na marginesie
a tak jak mowie zalezy to od tego czy przyjmujesz 0 do liczb naturalnych czy nie a roznie to
sie w roznych ksiazkach podaje ( najlepiej poczytaj gdzies o zbiorze liczb naturalnych i
bedziesz wszystko wiedzial )
6 cze 17:44
Use: oczywiscie tam w trzeciej linijce powinno byc "czyli musi istniec takie y zeby 6 *y =x ( mały
bład )
6 cze 17:46
Równina: Ok, dzięki
Use
6 cze 18:27