indukcja matematyczna
zadanie: | | n(4n2−1) | |
12+32+52+...+(2n−1)2= |
| |
| | 3 | |
1
o spr. dla n=1
L=1; P=1;L=P
2
o
| | k(4k2−1) | |
zal.ind. dla n=k: 12+32+52+...+(2k−1)2= |
| |
| | 3 | |
| | (k+1)(4(k+1)2−1) | |
teza ind. dla n=k+1: 12+32+52+...+(2k+1)2= |
| |
| | 3 | |
dowod:
| | k(4k2−1) | | k(4k2−1)+3(2k+1)2 | |
L=12+32+52+...+(2k−1)2+(2k+1)2= |
| +(2k+1)2= |
| =........ |
| | 3 | | 3 | |
i teraz nie wiem jak dojsc do prawej strony czy moge po prostu wymnozyc te wyrazenia (zarowno w
tezie po prawej stronie jak i w dowodzie) i na tej zasadzie udowodnic czy tak nie mozna
zrobic? tylko na podstawie odpowiednich przeksztalcen w dowodzie?
6 cze 15:17
asdf: 4k2 − 1 = (2k−1)(2k+1)
6 cze 15:21
zadanie: | | k(2k−1)(2k+1)+3(2k+1)2 | | (2k+1)(k(2k−1))+3(2k+1) | |
= |
| = |
| i co dalej? dlatego sie pytam czy |
| | 3 | | 3 | |
mozna tak wymnozyc ?
6 cze 15:45
asdf:
bez mianownika, nie chce mi sie bawic w ulamki:
k(2k−1)(2k+1) + 3(2k+1)(2k+1) = (2k+1)(k(2k−1) + 3(2k+1)) = ...
6 cze 15:49
zadanie: napisalem to samo i wlasnie nie wiem co dalej?
6 cze 16:02
zadanie: ?
6 cze 16:26
zadanie: ?
6 cze 17:08
zadanie: ?
6 cze 19:44