wyznaczyć zbiorki, wartosc bezwgledna
sassetkaaa: Wyznacz zbiory A∪B, A∩B oraz A'∩B'.
A={x∊R: |x−1|=1−x}, B={x∊R: |2x−1|=2x−1}.
z równan z wartością bezwzględną wychodzi mi
x≥1 ⋁ x<1
x−1=1−x ⋁−x+1=1−x
2x=2 ⋁0=0⇒tożsamosc
x=1
x≥
12 ⋁x<
12
2x−1=2x−1 ⋁−2x+1=2x−1
0=0tozs. ⋁4x=2⇒x=
12
i z tego wychodzą mi dwa rozłączne przedziały, a z odpowiedzi wywnioskowałam, że powinny być
odwrotne...
Gdzie robie błąd
6 cze 14:58
bezendu:
Ty masz rozwiązać równanie , a rozwiązujesz nierówność
6 cze 15:00
sassetkaaa: w takim wypadku :
A: x=1
B:x=12
i jak z tego wyznaczyć zbiory?
6 cze 15:03
5-latek : A zna waćpanna definicje wartosci bezwzglednej czyli
|x|=x dla x≥0 i |x|=−x dla x<0
To teraz zbior A −miejsce zerowe wartosci bezwzlednej to x=1 . To teraz popatrz dla x>1 byloby
tak
|x−1|=x−1 a my mamy miec |x−1|=1−x czyli bedzie tak dla x<1 bo wtedy opuszczajac wartosc
bezwzgledna zmieniamy znak na przeciwny i mamy |x−1|=−(x−1)=−x+1=1−x.
Jesli maja byc x
sy <1 to naszym zbiorem A bedzie przedzial
(−nieskonczonosc ,1)
Teraz zbior B mamy tak |2x−1|=2x−1 czyli opuszczjac wartosc bezwzledna nie zmienilismy znaku
| | 1 | | 1 | |
wiec jesli miejscem zerowym wartosci bezwzglednej to x= |
| wie dla x>= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
|2x−1|=2x−1 . To jesli xsy>= |
| to nazym zbiorem B bedzie przedzial < |
| ,+ |
| | 2 | | 2 | |
nieskonczonosc )
Sume i iloczyn zbiorow to juz latwo. a do dopelnien zastosuj prawo de'morgana
6 cze 16:20