Urny
Pomoc: Witam, potrzebuje pomocy z nastepujacym zadaniem:
W urnie jest 5 kul czarnych i 1 biała. Gracze X i Y kolejno losują po 1 kuli bez zwracania do
momentu otrzymania kuli białej ( zaczyna gracz X ). Wygrywa ten kto otrzyma kulę białą Oblicz
prawdopodobieństwo, że wygra gracz X.
Liczylem prawdopodobieństwo A' i wyszlo mi tak:
P(Ai) = 5/6*3/4*1/2 = 0,3125
a wiec P(A) = 0,59 − ze wygra Gracz X
Czy to jest dobrze policzone?
6 cze 13:20
PW: Trudno ocenić. Twoje rozwiązanie jest obarczone powszechnym grzechem dążenia do "ile to jest"
zamiast najpierw "co to jest". Zbuduj model matematyczny doświadczenia, a wszystko będzie
jasne.
6 cze 14:06