mm4: Zbadaj monotoniczność ciągu arytmetycznego (an), w którym a1=3 i a7=3a5.
Proszę o pomoc
21 wrz 10:22
m: w tej treści zadania to a7= 3*a5 ?
21 wrz 11:39
mm4: tak jak napisales tylko pomiedzy 3 i a5 nie ma mnożenia. litera "a" jest dolnym indeksem
cyfry 3, natomiast cyfra 5 jest dolnym indeksem litery "a".
21 wrz 11:46
b.: >>litera "a" jest dolnym indeksem cyfry 3<<

A co ma oznaczać cyfra 3 z indeksem dolnym?
21 wrz 12:20
mm4: >>litera "a" jest dolnym indeksem cyfry 3<<

Tak
Cyfra 3 z indeksem dolnym to cyfra 3 z indeksem dolnym, tak jest w treści zadania, nie
wiem co to moze znaczyc
21 wrz 12:41
mientus: a
7=3+(7-1)r=3a
5
3+6r=3a
5 / :3
a
5=1+2r
a
5=3+(5-1)r
a
5=3+4r
1+2r=3+4r
2r=-2
r=-1
a5=-1
a7=-3
Sprawdzenie:
a
1+4r=-1
a
1+6r=-3
a
1=-1-4r
-1-4r+6r=-3
2r=-2
r=-1
a
1=-1+4
a1=3
21 wrz 14:44
mm4: dziekuje
21 wrz 22:46